maanantai 24. joulukuuta 2018

Pitkäaikainen revontuliennuste 24.12.2018–19.1.2019


Sydäntalven avaruussää vaikuttaa pysyttelevän hyvin lähes vakaassa tilassa paria lyhytaikaista ja heikkoa häiriötä lukuun ottamatta. Ajankohdalle on tyypillistä revontulien vähäisempi esiintyvyys mutta nyt tilanteeseen vaikuttaa myös Auringon aktiivisuuden matala taso, joka rauhoittaa avaruussäätä merkittävästi.

Jälleen hyvin rauhallista avaruussäätä on odotettavissa. Kuva © Kari A. Kuure.


Ennuste

Joulukuun 29. päivänä Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 4. Nousu tapahtuu alle vuorokaudessa ja siitä paluu kestänee parisen vuorokautta. Kovin voimakkaita revontulia se ei aikaan saa. Riippuen muista tekijöistä (joista ei ole ennusteita) revontulia voitaneen nähdä Keski-Suomen korkeudella asti, luultavimmin kuitenkin vain Lapissa ja Pohjois-Suomessa.

Edellisen kaltainen häiriötila toistuu siitä viikon kuluttua tammikuun 4. päivän tienoilla. Jälleen revontulet ovat mahdollisia Keski-Suomen korkeudella mutta todennäköisyys niiden näkymiseen kasvaa pohjoisempana.

Näiden kahden vähäisen episodin jälkeen seuraakin pitkä kausi, jolloin ei ole odotettavissa merkittäviä häiriöitä avaruussäähän.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.