torstai 27. joulukuuta 2018

Revontuliennuste 27.–30.12.2018


Ennustejaksolla on odotettavissa jonkin verran revontulia Keski-Suomea myöten. Avaruussään muutos johtuu siitä, että maapallo on joutumassa aurinkotuulen vähän harvempaan osaan kuin mitä muutamina viimepäivinä on ollut. Valitettavasti tästä on myös seurauksena magnetosfäärin energisten elektronien määrän väheneminen, josta seuraa mahdollisten revontulien kirkkauden väheneminen.

Hyvällä onnella Pirkanmaalla voidaan saada kameroihin hieman revontulivaloa.
Kuva © Tampereen Ursa ry.


Ennuste

Yö 27./28. on vielä hyvin rauhallinen. Kp-indeksin maksimilukemat liikkuvat arvojen 1–2 välillä, joten vain pohjois-Lapissa on edes jonkinlaiset mahdollisuudet nähdä himmeitä revontulia. Muualla maassa ei revontulia ole odotettavissa.

Yö 28./29. on jo selvästi aktiivisempi kuin edellinen yö. Kp-indeksi odotetaan kohoavan jopa lukemaan 3 ja aamulla mahdollisesti lukemaan 4. Kp-indeksin perusteella himmeät revontulet voivat olla mahdollisia Keski-Suomea myöten ja aamun tunteina hieman etelämpänäkin revontulien mahdollisuus on pieni. Silti varmimmin revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa.

Yö 29./30. magneettinen häiriö on jo laantumassa ja Kp-indeksin maksimilukema on 3. Tällöin himmeitä revontulia nähtäneen lähinnä Lapissa ja Pohjois-Suomessa, muualla maassa revontulien mahdollisuus on lähes olematon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.