maanantai 28. elokuuta 2017

Revontuliennuste 28.8.–31.8.2017

Syyskauden ensimmäiset revontule näkyivät
Tampereen ursan sääkameroissa. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Aktiivisella alueella  AR 12671 tapahtui pieni, C6-luokan flare-purkaus kello 18.16 Suomen aikaa. Sen lähettämät nopeat protonit yhdessä korona-aukon kanssa vaikuttivat siihen, että huolimatta matalasta Kp-indeksin arvosta (Kp=3) himmeitä ja rauhallisia revontulia nähtiin koko Suomessa etelärannikkoa myöten. Revontulia tallentui Tampereen Ursa revontulikameraan aina kello 2.30 asti.

Geomagneettinen kenttä oli rauhattomassa tilassa. IMF-kentän pohjois-eteläsuuntainen komponentti saavutti Bz=-9 nT. Aurinkotuulen nopeus oli maksimissaan 399 km/s ja hiukkastiheys oli kohtuullisen suuri 8019 pfu.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän matalana ja C-luokan flaret ovat mahdollisia, voimakkaampien (M-luokka) purkaukset ovat epätodennäköisiä lähivuorokauden aikana. Maapallon magneettikentän odotetaan pysyttelevän rauhaton tilassa parin vuorokauden ajan ja ennustejakson kolmantena yönä se mahdollisesti aktivoituu hieman.

Yöt 28./29. ja 29./30. Kp-indeksin ennustetaan saavuttavan suurimman arvon Kp=3. Revontulet ovat mahdollisia Keski-Suomessa ja siitä pohjoiseen. Jos revontulia näkyy, niin ne ovat lähinnä rauhallisia ja himmeähköjä vöitä. Pohjois-Suomessa ja Lapissa reposiin voi syntyä himmeiden säteiden muodostumista. Koronan näkyminen Lapissa on mahdollista. Etelärannikolla kamera voi tallentaa himmeitä revontulia mutta paljain silmin niitä voi olla vaikea nähdä.

Yö 30./31. Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 4 ja arvo 3 saavutetaan jo iltapäivällä. Toteutuessaan revontulia voidaan nähdä heti illan pimentyessä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulia nähtäneen aamupuolella yötä. Lapissa revontulet ovat kohtuullisen kirkkaat, niissä esiintyy säteiden muodostumista ja korona on mahdollinen. Keski-Suomessa revontulissa voi näkyä heikkoja säteitä. Etelä-Suomessa ja etelärannikolla revontulet ovat himmeitä ja rauhallisia vöitä.

Syyskuun alkupäivinä maapallon avaruussäähän vaikuttaa Auringon pohjoisnavalta keskileveyksille ulottuva korona-aukko, jonka magneettinen suunta on positiivinen (etelään). Se mahdollistaa hyvin nopeitten aurinkotuulen hiukkasten tunkeutumisen maapallon magneettikenttään ja sitä tietä sitten revontulien näkymisen. Näin ollen maapallon magneettikenttä pysyttelee rauhattomuuden ja aktiivisuuden välillä ja jopa pieni magneettinen myrsky (G1) voi olla mahdollista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.