sunnuntai 20. elokuuta 2017

Pitkäaikainen revontuliennuste 20.8.–9.9.2017

Kp- ja Ap-indeksin ennuste. Piiros © Kari A. Kuure.
Viimepäivien magneettinen rauhattomuus on laatumassa, joka kestää aina kuukauden viimeisimpiin päiviin asti. Elokuun 30 päivänä Kp- ja plantaarisen Ap-indeksin arvot kohoavat ja Kp-indeksi saavuttaa seuraavana päivän arvon 5. Tämä merkitsee G1-luokan magneettista myrskyä, joka kuitenkin laantuu nopeasti rauhattomuudeksi. Syyskuun 3 päivänä episodi on ohi ja magneettikenttä saavuttaa tavanomaisen rauhallisen tilan.

Revontulien todennäköisyys on suurin elokuun 30 päivästä aina syyskuun 2. päivään. Jos ennuste toteutuu, rauhallisia revontulia nähtäneen koko maassa. Jos Kp-indeksin arvo jää ennustettua heikommaksi, revontulia nähdään vain Pohjois-Suomessa ja Lapissa.

Indeksit

Kp-indeksin laskennassa käytetään 17 magneettisen mittausaseman havaintoja kolmen tunnin välein. Kunkin aseman mittaustulos käsitellään siten, että ne ovat yhteismitallisia ja niistä voidaan muodostaa planetaarinen K-indeksi eli Kp-indeksi. Planetaarinen A-indeksi on Frederickburg (Virginia, USA) ja College (Alaska, USA)magneettisia mittaustietoja kolmen tunnin jaksoissa. Mittauksissa käytetään magneettikentän vaihtelun amplitudia (K-indeksi). A-indeksin kuvaa magneettikentän vaihtelun maksimaalista amplitudia ja mittaustuloksista muodostetaan planetaarinen A-indeksi eli Ap-indeksi.


Kp-indeksin asteikko on kymmenportainen 0–9 ja sen ennustettua arvo voidaan käyttää arvioimaan lähituntien avaruussäätä ja maallikkoja kiinnostava revontulien näkyvyyttä. Kullekin paikkakunnalle voidaan määrittää magneettisen leveyspiirin mukainen likimääräinen pienin Kp-indeksin arvo, joka vähintään täytyy saavuttaa, jotta revontulia näkyisi. Suomessa etelä-rannikolla Kp-indeksin arvo täytyisi olla vähintään 4, Keski-Suomessa vähintään 3 ja Pohjois-Suomessa 2. 

Lapissa revontulia voidaan nähdä lähes jokaisena selkeänä yönä, joten suurempi Kp-indeksin arvo yleensä merkitsee näyttävämpiä revontulia. Näistä kahdesta indeksistä Ap-indeksi on herkempi osoittamaan kehityksen suunnan ja sen perusteella voidaan arvioida miten revontulien näkyminen on kehittymässä seuraavien tuntien ja vuorokausien aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.