sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Joulun alusviikolla revontulia (20.–22.12.2015)

Kp-indeksi kehitys reaaliajassa. Yhtenäinen vireä ennnusteviiva
kertoo luottavana pidetystä ennusteesta.
Lähivuorokausina revontulien mahdollisuus on kasvanut merkittävästi, sillä Auringosta 16.12. lähtenyt CME-pilvi törmäsi maapallon magneettikenttään eilen illalla Suomen aikaan. Se aiheutti voimakkaan magneettikentän häiriötilan, joka muuttui G1-luokan magneettiseksi myrskyksi IMF-kentän kääntyessä etelään(-20 nT) tänään kello 5 aikoihin Suomen aikaan. Magneettinen myrsky on saavuttanut G3-tason aamupäivän aikana.


Myrskyn laantuminen on jo alkanut , joskin Wing Kp Prediction -ennuste odottaa Kp-indeksi kohoavan jopa arvoon 9 tänään iltapäivän kuluessa. Jos tämä ennuste toteutuu ja IMF-kentän suunta pysyttelee kohti etelää, selkeän sään alueilla voidaan nähdä voimakkaita revontulia. Jos IMF-kenttä kääntyy pohjoiseen tai Kp-indeksi kääntyy voimakkaaseen laskuun, revontulia voi nähdä ainakin Pohjois-Suomessa ja Lapissa. Eteläisessä Suomessa olisi jonkinlaiset mahdollisuudet revontulien näkymiseen, jos pilvipeite repeilee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.