torstai 9. helmikuuta 2023

Revontuliennuste 9. – 12.2.2023

Auringon toiminta jatkuu suhteellisen tasaisen aktiivisuuden merkeissä. Pilkkuryhmiä on kahdeksan ja näiden lisäksi siellä on pari aktiivisempaa aluetta, joissa ei ole näkyviä pilkkuja. Lähes kaikki pilkkuryhmät ovat luokiteltu magneettisesti alfa tai beeta -luokkiin, joten niiden ei uskota tuottavan kovinkaan voimakkaita flarepurkauksia. Pienen poikkeuksen tuottaa pilkkuryhmä AR3213, joka on luokiteltu beeta–deltaksi ja sille ennustetaan 60 % mahdollisuutta tuottaa C-luokan purkaus lähimmän vuorokauden aikana, M-luokan purkaus on mahdollinen 15 % todennäköisyydellä ja X-luokan purkauksen todennäköisyys on 5 %.

Huomenna (10.2.) maapallo kohtaa heikon CME-purkauspilven. Se menee suurimmaksi osaksi pohjoispuolelta ohi, eikä sen uskota vaikuttavan kovinkaan voimakkaasti maapallon magneettikenttään. Energisiä elektroneja maapallon magneettikentässä on lähes normaali määrä, joten revontulien mahdollisuus on magneettisen häiriön ilmaantuessa suhteellisen hyvä.

IMF-kentän suunta on edelleen pohjoiseen. Todellisuudessa maapallon kohtaaman kentän suunta on sahannut nopealla taajuudella pohjoisen ja etelän välillä, vaikkakaan amplitudi ei ole ollut kovinkaan korkea. Tämä tilanne jatkunee muuttumattomana ja se näkyy indeksien ennusteessa suhteellisena tasaisuutena.

Ennuste

Yöt 9./10., 10./11. ja 11./12. Kp-indeksin ennustetaan pysyttelevän seuraavat vuorokauden matalissa lukemissa, ennusteessa vaihteluväli sijoittuu lukemien 1+ ja 3- väliin. Korkeiden leveyksien indeksi puolestaan vaihtelee 1 ja 4 välillä ja öiden aikana 1 ja 2 välillä. Revontulia voitaneen odottaa näkyvän tässä tilanteessa lähinnä Lapissa, todennäköisimmin vain Pohjois-Lapissa. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on hyvin pieni ja eteläisessä Suomessa lähes olematon.

--

Plasmapausissa vuorovesipullistuma

Nature Physics -lehdessä on julkaistu tutkimustulos, jossa Quanqi Shi:n johtama tutkimusryhmä on havainnut ionosfäärin plasmapausissa olevan vuorovesipullistuman. Se on aiheutunut Kuun gravitaatiovoimasta mutta sen lisäksi siihen arvioidaan vaikuttavan maapallon magneettikenttä. Näiden yhteisvaikutuksesta vuorovesipullistuman vuoksiaalto on siirtynyt noin 90 astetta Kuun suunnasta sen liikesuunnan etupuolelle. NASAn IMAGE-satelliitin havainnot vahvistavat Kiinan Change 3 -luotaimen mittaukset. Havainnosta kertoi Spaceweather.com -sivusto.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.