lauantai 31. elokuuta 2019

Revontuliennuste 31.8. –2.9.2019


Tampereen Ursan revontulikamerat tallensivat himmeitä ja rauhallisia revontulia koko aamuyön ajan, kunnes aamu alkoi valjeta. Valitettavasti pohjoiseen suunnattu Yönsilmä-kamera oli huollossa, joten kovinkaan kauniita teknisesti vähemmän laadukkailla kameroilla ei saatu. Revontulet eivät myöskään olleet kirkkaita, sillä maapallon magneettikentässä olevien energisten elektronien määrä oli selvästi tavanomaista vähäisempi.

Kp-indeksin ennusteet ovat muuttuneet hieman eiliseltä päivältä, joten uusi ennuste on paikallaan.

Ennuste

Yö 31./1. tulee olemaan hyvin aktiivinen. Kp-indeksi kohoaa jo iltapäivällä Suomen aikaa lukemaan 4 ja illalla lukemaan 5. Vuorokauden vaihduttua aamun tunteina Kp-indeksin odotetaan kohoavan jo lukemaan 6.

Kp-indeksin kasvu johtuu maapallon kohtaaman aurinkotuulen nopeuden kasvusta, joka liittyy korona aukon reunan ilmiöihin. Muutokset aurinkotuulen nopeudessa ja tiheydessä muuttavat myös magneettikenttään kohdistuvaa dynaamista painetta ja siten myös magneettikentän muoto muuttuu.

Energisten elektronien määrä näyttää edelleen pysyttelevän vähäisenä, joten voimakkaasta magneettisesta myrskystä huolimatta revontulet eivät välttämättä ole kovinkaan kirkkaita. Tästä huolimatta niitä pitäisi näkyä koko maassa.

Kp-indeksi alenee hitaasti päivän valjettua lähes normaalina pidettävään arvoon 3.

Yö 1./2. on jo paljon edellistä yötä rauhallisempi. Kuin muistona menneestä myrskystä Kp-indeksin odotetaan kohoavan korkeimpaan lukemaan 4 yön aikana. Korkeimmat lukemat saavutettaneen jälleen aamuyön aikana. Indeksin arvo riittäisi periaatteessa revontulien näkymiseen koko maassa, mutta jos energisten elektronien määrä pysyy alhaisena (kuten on luultavaa), etenkin Etelä-Suomessa revontulet voivat olla hyvin himmeitä. Muuallakin ne ovat hyvin rauhallisia ja säteiden muodostuminen on hyvin maltillista.

Yö 2./3. on edellisen kaltainen. Kp-indeksi pysyttelee lukemassa 3, jolloin revontulia nähtäneen Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa kamerat voivat tallentaa hieman viherrystä pohjoisella taivaalla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.