perjantai 30. elokuuta 2019

Revontuliennuste 30.8. – 1.9.2019

SWPC, eli Space Weather Prediction Center on antanut magneettisesta myrskystä varoituksen 31.9./1.9. yölle. Magneettinen häiriö aiheutuu maapalloon kohdistuvasta korona aukosta. Aukko ei ole suuren suuri, joten mahdollisen myrskyn kesto jää muutamaan tuntiin. Revontulien näkyvyyttä voi himmentää se, että vapaita energisiä elektroneja on tällä hetkellä maapallon magneettikentässä tavanomaista pienempi määrä.

Tampereen Ursan tähtitornilla olevat revontulikamerat tallensivat muutama yö sitten
tällaisia revontulia. Visualisesti nämä revontulet olivat vaikeasti havaittavia. Kuva © Tampereen Ursa ry.Ennuste

Yö 30./31.  on suhteellisen rauhallinen. Kp-indeksin odotetaan kohoavan enintään lukemaan 3. Tässä tilanteessa kameran havaitsemia revontulia voi esiintyä Keski-Suomen leveyksille asti, mutta visualihavaintoja niistä voitaneen tehdä vain Pohjois-Suomessa.

Yö 31./1. on sitten se ennustettu magneettisen myrskyn yö. Kp-indeksin odotetaan kohoavan jo alkuillasta lukemaan 4 ja sen jälkeen edelleen lukemat 5 ja 6 aamuyön tunteina. Tämän jälkeen indeksin odotetaan rauhoittuvan hiljalleen lukemaan 3. Jos vapaita elektroneja olisi magneettikentässä normaali määrä, näin suuri magneettinen myrsky aiheuttaisi voimakkaita revontulia koko maassa syyskuun 1. päivän aamun tunteina. Revontulien näyttävyyttä ei himmentäisi edes kuutamo, sillä uusikuu oli 30. päivänä.

Yö 1./2. on jonkin verran rauhaton edellisen yön myrskyn jäljiltä. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4, joka mahdollistaisi revontulien näkymisen koko maassa. Etelä-Suomessa tosin revontulet ovat suhteellisen himmeitä ja parhaiten havaittavissa kameran avulla.

Pitkäaikainen ennuste ei tämän episodin jälkeen lupaile juuri mitään. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän matalissa lukemissa (<2) syyspäiväntasaukseen asti.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.