tiistai 12. huhtikuuta 2016

Revontuliennuste 12.–15.4

Revontulet 13.4.2016 kello 2.29 Tampereella.
Auringosta purkautui pienehkö CME-pilvi sunnuntaina (10.4.2016). Vaikka se suuntautuikin maapallon ohi, niin pien kaistale siitä kohtaa maapallon 13.4 puolen päivän tietämissä. Samaan aikaan maapallo on virtavaipan harventumassa, jossa hiukkasnopeus on noin 500 km/s luokkaa. Näin ollen odotettavissa lähivuorokausina on maapallon magneettikentän rauhattomuutta ja jopa pientä magneettista myrskyä.

Kp-indeksi odotetaan saavuttavan arvon 4 vielä tänään (12.4.) ja arvon 5 varhain huomenna aamuna. Indeksi vaihtelee arvossa 3–4  koko keskiviikon ja kohoavan jälleen arvoon 5 varhain 14.4. aamuyöstä.  Magneettinen rauhattomuus jatkuu vielä koko 14.4. päivän ja luultavasti myös 15.4. vuorokauden puolelle asti.


Lähiöinä revontulien näkymismahdollisuudet ovat kohtalaiset tai hyvät koko Suomessa. Vaqalea yötaivas kuitenkin voi joko kokonaan estää tai vähentää revontulien kirkkautta etenkin illan ja aamun tunteina. Keskiyön aikaan (kello 0–3) lienee parhaimmat mahdollisuudet havaintoihin, etenkin kun tällöin Kp-indeksi on korkeimmillaan juuri samaan aikaa kaikkina öinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.