perjantai 15. huhtikuuta 2016

Hienot revontulet Tampereella

Muutamana viime yönä on Tampereellakin saatu ihailla hienoista revontulista. Revontulet ovat olleet kirkkaita vaikka Auringossa ei mitään suurempia purkauksia ole tapahtunutkaan. Syy revontuliin on ollut Auringon koronassa olevan ns. virtavaipan tihentymien ja harventumien vuorottelu: tällä kertaa kysymys on ollut nimenomaan harventumasta.

Harventuman aurinkotuulen alueella hiukkasnopeus kohoa yleensä noin 100 % vauhdikkaammaksi kuin normaalisti.  Vaikka hiukkasia on vähemmän, niin niiden suurempi vauhti auttaa niitä tunkeutumaan maapallon magneettikenttään ja sitä tietä sitten synnyttämään revontulia.

Asiaan on vaikuttanut toinenkin tekijä: kevätpäiväntasaus. Maapallo oli muutama viikko sitten kevätpäiväntasauksessa ja tilastollisesti kuukausi tasauspäivien molemmin puolin on aikaa, jolloin revontulia nähdään runsaimmin. Ilmeisesti maapallon magneettikentän asento on sellainen, että etenkin elektronien on helpompi päästä magneettikentän sisään tasauspäivän tietämillä kuin esimerkiksi talvella.

Alla muutama kuva 14.4.2016 illan revontulista Tampereen Ursan sääkameran kuvaamana. Revontulia näkyi heti illan pimennyttyä (noin kello 22.30 alkaen) ja aamupuolella yötä näkyi rauhallinen revontulikaari aina kello 4 asti, jonka jälkeen oli liian valoisaa revontulien näkemiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.