Revontulikamerat

Revontulikameroiden kuvien julkaiseminen on toistaiseksi keskeytyksissä tähtitornin sisäverkon uudistamisen vuoksi. Pyrimme saamaan kuvat nettiin syyskauden aikana. Pahoittelut!


Tampereen Ursa sääkamerat on sijoitettu tähtitornille Kauppiin. Sääkameroissa näkyy revontulet, joiden perusteella harrastaja voi päätellä reposten näkymisen ja niiden kehityksen.

Sääkameran kuvista teemme silloin tällöin parhaimmista revontulista videoita, jotka julkaisemme Tampereen Ursan kanavalla YouTubessa

Pohjoiskamera


Kamera on suunnattu pohjoiseen ja kuvan etualalla näkyy osa Näsijärveä. Pohjoinen on lähes kuvan keskellä.


Länsikamera
Kamera on suunnattu länteen ja kuvassa näkyy etualalla osa Näsijärveä. 


Koillis- ja itäkamera
Kamera on suunnattu kohti koillista. Optiikan laajakulmaisuudesta johtuen kuva-alue kattaa alueen pohjoisesta itään.


15 kommenttia:

 1. Hei vaan! Mikäköhän kestää noitten revontulikameroitten huollossa? Eivät ole koko syksynä olleet toiminnassa. Tai siis olisipa huippua, jos asiaa voisi jouduttaa, niin näkisi tuon revontulitilanteen aina yhdellä silmäyksellä? Ei ole paljon iloa toimivasta länsikamerasta. Ystävällisin terveisin, Sonja

  VastaaPoista
 2. Onko tietoa milloin kamerat taas toimivat?
  Anitta

  VastaaPoista
 3. Etsimme ongelmaan ratkaisua, mutta toistaiseksi emme tiedä kuinka kauan se kestää ja milloin saamme mahdollisesti tarvittavat uudet laitteet rikkoontuneiden tilalle

  VastaaPoista
 4. Kiitos alkuillan reposesityksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, vaikka syyttömiä me siihen olemme, luonto tekee tämän aivan meistä riippumatta.

   Revontuliharrastus on hieno tapa seurata mitä luonnossa tapahtuu. Jos joskus on mahdollisuus nähdä aivan livenä selkeän taivaan alla kunnolliset revontulet, niin se on ikimuistoinen hetki.

   Toivottavasti niitä hetkiä tulee lähivuosina lisää, sillä Auringon aktiivisuus on kasvussa vielä muutaman vuoden. Yleensä parhaimmat revontulet nähdään aktiivisuus maksimin jälkeen parin vuoden aikana, joka tällä kertaa tarkoittaa vuosia 2024 — 2026. Silloin Tampereen leveydellä voi nähdä revontulikoronoita (kruunuja) ja jopa koko taivaan kattavia revontulia jos oikein onnistaa.

   Poista
 5. Olisiko vinkkejä & linkkejä revontulikameroista -- laitteisto, hyväksi osoittautuneet käytännöt yms? Pohdiskelen kameran laittamista Kolille. Jos/kun tuossa on enemmän asiaa kun tässä pystyy läpi käymään niin jatketaan tarkemmin meilitse tai puhelimitse.
  Terveisin, Kimmo Kiviluoto (puh. 050 520 1399)

  VastaaPoista
 6. Revontulikameraksi soveltuu värillinen All Sky -kamera, jos sen herkkyys ja S/N-suhde on riittävä, eli kuva on lähes pimeässä mahdollisimman kohinaton. Tällaisia laitteita on markkinoilla jonkin verran, tosin ne ovat aika hintavia yksityiseen käyttöön.

  Hieman edullisemmin pääsee kuvaamaan revontulia esimerkiksi sopivilla IP-kameroilla, varsinkin jos siihen saa mahdollisimman laajakulmaisen objektiivin. Ulkokäyttöön tarkoitettu IP-kamera sopii yleensä sellaisenaan, mutta aivan huokeimpien S/N-suhde ei kuitenkaan ole kovinkaan käyttökelpoinen. Hieman kalliimmista laitteista sopivia varmasti löytyy. Tampereen Ursa pääkamerat ovat tämän tyyppisiä ja teknisesti sieltä parhaimmasta päästä.

  Jos on kätevä käsistään, niin tietysti voi rakennella vaikka millaisia systeemejä, mutta yleensä kuvanlaadun kustannuksella. Näistäkin on esimerkkejä Tampereen Ursan kuvatarjonnassa.

  Kameran ottamat kuvat tai jopa video täytyy tietysti tallentaa. Videon tallentaminen vaatii aika paljon muistia mutta suhteellisen edullisesti saa sopivia kovalevyjä tai SSD-levyjä riittävällä muistikapasiteetilla. Vähemmän muistia tarvitaan, jos yksittäisiä kuvia tallentaa vaikkapa 30 s — 2 min. välein.

  Ehkä näistä ajatuksista on jotain apua projektillesi. Joka tapauksessa joudut paneutumaan asiaan syvällisemmin lähinnä netin englanninkielisen tarjonnan avulla. Toinen vaihtoehto on yritys ja erehdys -menetelmä mutta se ei ainakaan ole kovinkaan taloudellinen vaihtoehto.

  VastaaPoista
 7. Mitähän noille teidän revontulikameroille tapahtui, kun kuvaa ei enää näy? Tulee vain Forbidden, jos yrittää aukaista.

  VastaaPoista
 8. Kamerat ovat edelleen olemassa . Meidän tähtitornin sisäverkko on kuitenkin jälleen kaatunut ja vikapaikkaa emme vielä ole löytäneet. Tässä tulevan kesä aikana on suunnitelmissa tehdä asialle jotain, jotta väliaikaisia korjauksia ei tarvitsisi niin usein turvautua. Voi olla että koko sisäverkko joudutaan rakentamaan uusiksi, jotta usein toistuvista häiriöistä päästäisiin.

  VastaaPoista
 9. Hei,onko kamerat tulossa kuntoon milloin? 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudistamme tähtitornin sisäverkkoa, joten revontulikuvien julkaiseminen on keskeytynyt koko rempan ajan. Valitettavasti emme pysty sanomaan kuinka kauan menee ennen kuin jälleen voimme kuvia julkaista. Luultavasti koko syyskausi.

   Poista
 10. Uudistamme tähtitornin sisäverkkoa, joten revontulikuvien julkaiseminen on keskeytynyt koko rempan ajan. Valitettavasti emme pysty sanomaan kuinka kauan menee ennen kuin jälleen voimme kuvia julkaista. Luultavasti koko syyskausi.

  VastaaPoista
 11. Miloinko ne Revontuli kamerat tulee taas käyttöön

  VastaaPoista

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.