Auringon aktiivisuusennusteista 2022

Auringon aktiivisuutta pyritään ennustamaan tulevaisuuteen monin eri menetelmin. Tilastollisin menetelmin saadaan jonkinlainen pohja ennusteelle, mutta eri tutkimuslaitokset tekevät omia ennusteitaan ottamalla huomioon monia muitakin asioita ja indeksejä. Nämä ennusteet ovat ainakin jonkin verran tarkempia kuin puhtaasti tilastolliseen todennäköisyyteen pohjautuvat ennusteet. Lisäksi monia eri ennusteita yhdistetään, tavoitteena on tietysti tarkkuuden parantaminen.


WDC-SILSO, Royal Observatory of Belgium (Bryssels) julkaisi päivityksen omaan ennusteeseensa, jonka mukaan joulukuun auringonpilkkuluku on 67,6 kun yhdistetyllä menetelmällä ennustettiin lukua 70,4. Eikä joulukuu ollut mitenkään poikkeava, sillä muidenkin kuukausien auringonpilkkuluvut näyttävät noudattavan hyvin yhdistetyn menetelmän ennusteita. Erot eri menetelmien ja laitosten ennusteissa ei ole kuitenkaan suuria ja kuukauden auringonpilkkulukujen arvot sopivat hyvin melkein mille ennusteelle tahansa.

Poikkeuksena on kuitenkin tilastollinen ennuste, joka näyttää hieman hitaalta toteutuneeseen tilanteeseen verrattuna. Tämä ennuste kertoo tulevan aktiivisuusmaksimin ajankohdaksi vuotta 2025. Parannellut ennusteet ja toteutunut aktiivisuus näyttää kuitenkin olevan etuajassa. Vakiokäyrämenetelmä kertoo kasvun tasoittuvan jo 2022 — 2023 aikana ja jäävän hyvin matalaksi tasolle 70 (joka siis näytetään jo saavutetun ainakin aktiivisimpien kuukausien kohdalla).

Yhdistetty menetelmä, joka laaditaan vain vuodeksi eteenpäin, ei kuitenkaan vielä ennusta kasvun taittumista. Vuoden vaihteelle 22/23 ennuste kertoo auringonpilkkuluvun saavuttavan tason 112, joka on sama kuin tilastollisella perusmenetelmällä ennustettu elokuulle 2025 ja edellisen auringonpilkkujakson 24 kuukausittaisen tasoitetun auringonpilkkuluvun maksimi (116) huhtikuussa 2014.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.