maanantai 22. huhtikuuta 2024

Revontuliennuste 22. – 25.4.2024

Numeroituja auringonpilkkuryhmiä on kaikkiaan 19. Niistä suurin osa on rauhallisia, tyypiltään alfa- tai beetaluokkaan kuluvia mutta kolme ryhmää on aktiivisempia. Ryhmät AR 13639 (N28W29/Eki/beeta–gamma), AR 13645 (S09W34/Dki/beeta–gamma) ja AR 13647 (S13W28/Dac/beeta–delta) voivat tuottaa X-luokan flarepurkauksia jopa 10 % todennäköisyydellä ja muiden protoni-ilmiöiden todennäköisyys on 5 % luokkaa. Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana pilkkuryhmä AR 13638 (S18W35) tuotti voimakkaimman M2-luokan flarepurkauksen, johon saattoi liittyä CME-pilven muodostumisen mahdollisuus.

Tässä kuvakaappaus Sodankylässä olevasta revontulikamerasta viimeyöltä. Tällä leveydellä revontulet vielä näkyvät, vaikka yötaivas alkaakin olla melkoisen valoisa. Revontulien yläpuolella on aavistuksen omaisesti näkyvissä purppuraväristä valoa, joka saattaa liittyä mahdolliseen SAR-kaareen, jollainen näkyi muutamaa minuuttia ennen tämä kaappauskuvan ajankohtaa. Kuva © Starlapland.fi.

 

Maapallon magneettikenttä on toistaiseksi jonkin verran aktiivinen, mutta vielä tämä ennustejakson aikana se voi muuttua epävakaaksi. Revontulien mahdollisuutta kuitenkin hillitsee IMF-kentän negatiivinen (pohjoinen) suunta. Tämä tila jatkuu vielä muutaman vuorokauden. Revontulien näkymiseen heikentävästi voi vaikuttaa kirkas kuutamo, täysikuu on 24.4.

Ennuste

Yö 22./23. on rauhallinen. Revontulet ovat mahdollisia Pohjois-Lapissa, mutta valoisa yötaivas ja kirkas kuutamo voi tehdä niiden näkemisen vaikeaksi. Etelämpänä revontulien näkemisen mahdollisuudet ovat huonot.

Yö 23./24. Yön pimeimpinä hetkinä magneettikenttä on aktiivinen ja tästä syystä himmeitä revontulia on mahdollisuus nähdä Etelä-Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Etelämpänä on pieni mahdollisuus revontulille.

Yö 24./25. on rauhallinen. Revontulet ovat mahdollisia Pohjois-Lapissa. Etelämpänä niiden todennäköisyys on hyvin pieni.

 

 

perjantai 19. huhtikuuta 2024

Revontuliennuste 19. – 22.4.2024

Auringossa on tällä hetkellä 14 aktiivista pilkkuryhmää, jotka paria poikkeusta lukuun ottamatta ovat rauhallisia beeta-luokaan kuuluvia. Kaksi ryhmää (AR 13639 ja AR 13647) ovat kuitenkin beeta–gamma -luokkaan kuuluvia ja niiden odotetaan tuottavan 5 % todennäköisyydellä niin X-luokan flarepurkauksia kuin muita protoni-ilmiöitä. Purkaukset voivat muuttaa maapallon lähiavaruuden ja magnetosfäärin tilaa hyvin nopeasti.

Pilkkuryhmien lisäksi Auringon pohjoisella puoliskolla näkyvän kiekon keskivaiheilla on kaksi H-alfa-alueen plagealuetta, joissa ei ole pilkkuja. Näitäkin alueita kannattaa pitää silmällä, sillä niihin voi kehittyä pilkkuja hyvin nopeasti.

Aktiivinen pilkkuryhmä AR 13638 (S18E03, Cri/beeta) tuotti M2.2 -luokan flarepurkauksen 18.4. kello 2.48 UTC aikaan.

Maapalloa on lähestymässä 17.4. kello 17.30 UTC havaittu CME-pilvi, ei kuitenkaan tule aivan kohti, vaan ainoastaan heikko kärkikaistale siitä lasketaan törmäävän maapallon magnetosfääriin 21./22. yönä. Pilven tiheys ei ole kovinkaan suuri ja hiukkasnopeudet ovat pieniä, joten kovin merkittäviä vaikutuksia magneettikenttään sillä ei kuitenkaan ole odotettavissa.

Ennuste

Yö 19./20. muodostunee rauhalliseksi. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa (jos vaalealta yötaivaalta niitä voi havaita). Etelämpänä yötaivas on vielä riittävän tumma, mutta revontulet tuskin ulottuvat Lapin eteläpuolelle.

Yö 20./21. muodostunee edellistä yötä aktiivisemmaksi. Himmeitä revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Suomen ja Keski-Suomen taivaalla. Pieni mahdollisuus on myös Etelä-Suomen pohjoisosassa.

Yö 21./22. on rauhallinen. Tilanne on kuitenkin epävarma, sillä Maata hipaiseva CME-pilvi voi muuttaa tilanteen aivan toisenlaiseksi. Ilman CMEn vaikutusta yö olisi rauhallinen ja revontulia voitaisiin nähdä Lapissa ja ehkä Pohjois-Suomessa. Etelämpänä niitä tuskin nähdään.